Beleef de oertijd in Drenthe
Het verhaal van de mammoet
Geritsel in de struiken, plots wegvliegende vogels: in de Drentse natuur is het verhaal van de mammoet altijd dichtbij. Zo’n 45.000 jaar geleden leefden ze in de oertijd in Drenthe, dé Oerprovincie van Nederland.
Koning van de ijstijd
Drenthe is in de oertijd een koude, droge en vooral groene steppe, waar verschillende oerdieren leven:
- Oerneushoorns,
- Sabeltandtijgers,
- Oerherten en,
- …mammoeten.
De wolharige mammoet, een soort olifant, is hiervan de bekendste. Hij heeft een dikke vacht waarvan de haren soms tot aan de grond komen. Hun oren zijn klein, maar de slagtanden immens. Die van mannetjes zijn soms wel vier meter lang! Een enorm wapen, waar je dus beter niet bij in de buurt moet komen. De koning van de ijstijd is zijn terechte bijnaam.
Neanderthalers
Gelukkig voor de daar ook wonende neanderthalers (de voorlopers van de mens), aten de mammoeten alleen maar planten en gras. Met hun sterke kiezen vermaalden ze zo’n 180 kilo ‘groente’ per dag, die ze er makkelijk konden vinden. Bomen waren er nauwelijks. Alleen in de vochtigere beekdalen stonden wat wilgen, elzen en berken. Het landschap was er licht golvend, zoals het nu nog steeds is.
De mammoeten jaagden dus niet op neanderthalers, maar andersom deden ze dat wél. De neanderthalers aten het vlees, maakten kleding van de vacht, wapens van de botten én ook de tenten en windschermen werden van de huid en de botten gebouwd. Vooral bij de beekdalen moesten de mammoeten oppassen voor de kleine, maar stevig gebouwde jagers. Staand in het water of op dun ijs (waar ze dan doorheen zakten) konden ze niets doen tegen hun speren. Een gemiddelde mammoet werd 35 jaar.
Uitsterving
Zo’n tienduizend jaar geleden stierf de mammoet uit. Door de mens, maar ook door klimaatverandering. Die zorgde namelijk voor een ander (natter) leefgebied, waarin minder voedsel was en ze minder goed konden bewegen. Bij het Oranjekanaal en op de plek waar Orvelte nu ligt, is het beekdal een langgerekt meer van een paar honderd meter breed. Daar zijn veel mammoetresten gevonden. In een ander beekdal, dat van de Wapserveense Aa (bij Nijensleek) werden in 1998 zelfs de restanten gevonden van vijf mammoeten.
Treed in de voetsporen van de Mammoet
In Borger is een speciaal Mammoetpad aangelegd. Tijdens de 800 meter lange route kom je speciale informatiezuilen tegen. Daar hoor je verschillende verhalen over deze omgeving in de oertijd. Het pad eindigt bij het Hunebedcentrum. Daar kun je in het Oertijdpark gelijk een kijkje nemen in een heus neanderthal kamp. En in het museum zelf vind je botten van mammoeten. Die laatste kun je trouwens ook in het OERmuseum in Diever bewonderen. ‘Walk like a mammoet’ en breng een bezoek aan de Oerprovincie van Nederland!